O mnie

Moje zdjęcie
Kraków, Poland
Witam na moim domowym blogu. Znajdziesz tu trochę różności. Dowiesz się, co cieszy mnie w życiu myszy domowej. Jak wyżywam się w kuchni, ogródku, pracowni - w szeroko pojętym mysim domku. Mam nadzieję, że zechcesz do mnie zajrzeć znowu, a zaglądając, skomentujesz szczerze moje poczynania. Jeśli prowadzisz bloga, chętnie wpadnę z rewizytą. :) Jeśli nie, możemy kilka zdań wymienić u mnie lub via mail: kwiatki.w.kratke@gmail.com :) Dużo słoneczka w duszy :) Pozdrawiam - mysz

środa, 22 czerwca 2011

Zapiekam na słodko

Z uwagi na czas spędzany w pracy, oraz przygotowania przedślubne wypełniające pozostały czas - z rzeczy przyjemnych zajmuję się jedynie na gotowaniem. Nie myślcie, że przedślubne przygotowania nie są przyjemne - po prostu nie zrobiłam w tym względzie nic, czym mogłabym się pochwalić. Za to pewnym przepisem chętnie się podzielę. Przepis - jak zazwyczaj - autorski. Powstał tradycyjnie - metodą "zrób z tym coś zanim będziesz musiała wyrzucić". Tym razem padło na ugotowane jabłka. Kilka dni temu ugotowałam kompot z rzeczonych jabłek i szkoda mi było je wyrzucać, a sama wszystkich nie mam szans przejeść - przyszły Małż nie lubi owoców z kompotów. Cóż, oddzieliłam owoce od skórek, rozdrobniłam i schowałam do lodówki. Wczoraj padło na nie. Z szuflady wyjęłam woreczek kuskusu i reszta poszła już sama.




Wyszło całkiem smacznie więc podaję przepis:

Słodka zapiekanka z kuskusem 
  • Jabłka przygotowane jak wyżej, lub jak kto lubi (moje były nie osłodzone do gotowania)
  • Kasza kuskus
  • Suszona żurawina
  • Świeże brzoskwinie
  • cukier, mielony cynamon, mielony imbir
  • pestki dyni lub inne smaczne pestki
Kaszę wsypać do żaroodpornego naczynia, zalać wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu), zostawić na 5 min. pod przykryciem. Można na kuskus położyć płatki masła. Ja nie dodałam, a i tak było smaczne. Następnie wyłożyć żurawinę, brzoskwinie i jabłka. Posypać cukrem, cynamonem, imbirem i pestkami. Zapiekać 30 min. w 180 st. 

I gotowe!  Ja podałam z osłodzoną śmietaną. Pycha!

Nie musicie korzystać z tego przepisu kropka w kropkę. Eksperymentowanie to naprawdę fajna sprawa :) Możecie użyć innych owoców, ryżu zamiast kaszy (będzie bardziej czasochłonne) i na przykład dżemu zamiast jabłek. Takie potrawy można robić na tysiąc sposobów, a każdy może być tym Waszym popisowym! :)

2 komentarze:

  1. Kuskus często gości na moim stole. Na słodko z rodzynkami i mleczkiem kokosowym. Z pieczonym jabłkiem musi być pyszne.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze kuskusu na słodko!

    OdpowiedzUsuń